Psikolojik Sağlık ve Güvenlik Kültürü Olan İş Yerleri:
Psikososyal Risk Yönetim Sistemi Nedir?
Çalışma yaşamı pek çok organizasyonel, sosyal ve çevresel zorluk içermektedir. Bu zorlukları çözmek için psikososyal risk yönetim sistemlerini uygulamak gerekir. Psikososyal risk yönetim sistemleri iş yerinde psikolojik sağlık, güvenlik ve iyi oluşun desteklenmesi için organizasyonları yönlendirir.
Psikososyal Risk Yönetimi, iş yerlerinde psikolojik sağlık ve güvenliğin sağlanması için gerçekleştirilen planlama, faaliyet, kontrol ve önlemlerin sistemli bir biçimde ilerletilmesidir.
Bütüncül Yaklaşım
Bütüncül yaklaşım (Holistic Perspective) farklı bilim ve uygulama alanlarının bir arada çalışmasıdır. Bir psikososyal risk yönetim sisteminde organizasyondaki tüm ilgili uzmanların sürece aktif desteği vardır.
Psiksososyal risk yönetim sistemi tüm yöneticiler, uzmanlar ve çalışanların katılımının desteklenmesiyle ideal hedeflere ulaşabilir. Bununla birlikte İnsan Kaynakları, İş Sağlığı Güvenliği Profesyonelleri, İş ve Örgüt alanında Uzman Psikologlar ve kurum yöneticilerine sistemin kuruma entegre edilmesi sırasında önemli rol ve sorumluluk düşmektedir. Psikososyal risk yönetim sistemleri bu uzman ve yöneticilerin destek ve yorumlarından yola çıkılarak her kurum için özelleşir ve kuruma uygun hedefler belirlenmiş olur.
İYRS© Modelini Tanıyalım
Bir psikososyal risk yönetim sisteminde, risk değerlendirmesi, risk yönetimi için planlama yapılması ve planlamaya dahil edilecek uygulama önerilerinin yer alması önemlidir. Oluşturulacak uygulama önerilerinde eğitimler, danışmanlık hizmetleri, süpervizyon süreçleri yer almaktadır. Ayrıca yapılan uygulamaların etkinliğini değerlendirmek ve planlama sırasında ihtiyaç odaklı gidebilmek için nicel ve nitel ölçme araçları kullanılır.
Ölçme ve değerlendirmenin ardından oluşturulan planlamalar ve yürütülen operasyonlar, çalışan ve kurum farkındalığını artırmak üzere şekillendirilir ve her aşamanın sonucunda hedeflere ulaşma yolundaki ilerlemeler gözden geçirilir. Gerekirse farklı iyileştirme ve destek faaliyetleri sisteme ve eylem planlarına dahil edilir.
İş Yaşamında Ruh Sağlığı İnovatif Destek Modeli temel olarak beş ana başlıktan oluşur:
- Risk Değerlendirmesi
- Risk Yönetimi Planlaması
- Çalışanın İş Yapabilme Gücünü Desteklemeye Yönelik Faaliyetler
- Farkındalık Kültürü Oluşturmaya Yönelik Uygulamalar
- İyileştirme, Kontrol ve Diğer Destek Faaliyetleri