Uzaktan Çalışma ve Dijitale Uyum
Her kriz beraberinde bazı zararları getirdiği gibi bazı fırsatları da bize sağlamaktadır. Bunun en büyük örneği olarak son dönemde yaşamın tüm dinamiklerini etkileyen Covid-19 salgını gösterilebilir. Bu salgın yalnızca bireyler için değil aynı zamanda büyük ve küçük çaplı işletmeler içinde zorlayıcıdır. Krizi fırsata çevirme olarak gösterebilecek en büyük örnek dijital dönüşümdür. Pandemi ile dijitalleşmeye duyulan ihtiyaç en üst düzeye ulaşmıştır. Örneğin, şirketlerin iş yapma şekilleri değişmiştir. Temasın en aza indirilmesi amacı ile toplantılar artık çevrimiçi platformlarda yapılmakta, kalabalıklar oluşturmamak amacıyla bireyler online siparişler vermekte, gerek bireysel gerek toplumsal konular dijitalin içine daha fazla dahil olmuştur. Pandemi süreci, özellikle işletmeler için uzaktan çalışma, öğrenme ve dijitale uyum süreçlerini fırsat ve öncelikler arasına almıştır.
Uzaktan Çalışma
GALLUP, HARVARD UNIVERSITY, STANDFORD UNIVERSITY VE GLOBAL WORKPLACE ANALYTICS GIBI KURUM VE ÜNIVERSİTELERİN ARAŞTIRMALARINA GÖRE TELE ÇALIŞMANIN YARARLARI ŞUNLARDIR (FARRER, 2020):
Üretkenlik: Tele çalışanlarda, ofis çalışanlarına oranla %35- 40 daha fazla üretkenlik ve en düşük %4,4 oranında çıktı artışı gözlenmiştir.
İş Performansı: Konumdan bağımsız olarak uzaktan çalışanlar %40’tan daha düşük oranda kalite hatasıyla üretime bulunmaktadır.
İşe Katılım: Uzaktan çalışanlar daha yüksek düzeyde performans ve üretkenlik ile %41’den daha az oranda iş devamsızlığı gösterirler.
Çalışanı Elde Tutma: Çalışanların %54’si daha esnek çalışma ortamı için işlerini değiştirebileceklerini belirtmiştir.
T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI, COVID-19 DÖNEMİNDE UZAKTAN ÇALIŞMA REHBERİ’NE GÖRE (2021) UZAKTAN ÇALIŞMANIN AVANTAJLARI ŞU ŞEKİLDE SIRALANMIŞTIR.
Çalışma Saatlerinde Esneklik: Çalışma saatlerinde esneme yapılabilmesi, istenen zaman kısa molalar verilebilmesi ve çalışma saatlerinin verimli hissedilen saatlere göre ayarlanabilmesi.
Odaklanma Seviyesini Yükseltme: Uzaktan çalışmak, daha az dikkat dağıtıcı bir ortamı beraberinde getirir. Buna bağlı olarak daha az gürültü, ofis sohbeti, telefon konuşmaları gibi dikkat dağıtıcı birçok faktör evden çalışırken elenmiş olacaktır.
Trafikte Geçen Süreyi Kendine Ayırma: Uzaktan çalışmayla, trafikte kaybedilen bu zaman çalışanlara kalmış olur ve bu zamanı çalışarak değerlendirilebileceği gibi kendine veya sevdiklerine zaman ayırabilmektedir.
Daha Az Stres: Uzaktan çalışıldığında çoğunlukla yalnız olunacağı, trafik problemi olmayacağı ve gün içinde karşınıza çıkan olumsuz durumlarla daha az karşılaşılacağı için stres de azalmaya başlayacaktır.
DİJİTAL YETKİNLİKLER, DİJİTAL ÇAĞIN İHTİYAÇ DUYDUĞU YETENEKLERE VE BEKLENTİLERE UYUM SAĞLANMASINI KOLAYLAŞTIRMAKTIR. DİJİTAL ÇAĞIN YAYGINLAŞMASI İLE ORTAYA ÇIKAN BU YETKİNLİKLERE SAHİP OLARAK HEM GÜNÜMÜZE HEM DE GELECEĞE HAZIRLANMALIYIZ.
Dijital Haklar
Dijital ortamda yapılan her işlem ve verilen her bilgi üzerinde haklarımızın olduğunun farkında olunmalıdır. Erişim hakkı, gizlilik hakkı, kişisel verilerin korunması gibi çok sayıda haklarımız vardır. Bunları bilerek hareket etmemiz çoğu noktada kilit rol oynayacaktır.
Bilgi Analizi
İnternet üzerinde yer alan bilgilerin bulanarak analiz edilmesi olarak düşünülebilir. Dijital ortamda yer alan bilgiler beraberinde bilgi kirliliği de ciddi boyutlara ulaştırmıştır. Hangi bilgiye ihtiyacımız olduğu bu yetkinliği işaret etmektedir.
İletişim
Dijital teknolojilerin kullanılarak iletişim sağlanabilmesi olarak tanımlanabilir. İletişim için e-posta, mobil uygulamalar, akıllı cihazlar gibi teknolojileri kullanabilmektedir.
Dijital Güvenlik
Dijital güvenlik, dijital ortamda yapılan işlemler ile ilgili olarak riskleri ve tehditleri engelleme becerisidir.
Dijital Yetkinlikler ve İnsan Kaynakları
Dijital yetkinlikler, iş dünyasının önemli bir parçasıdır. Çalışanlar ve adaylar kadar insan kaynakları uzmanları için de bu yetkinlikler önemlidir.
Referanslar
Farrer, L. (2020). 5 Proven benefits of remote work for companies. https://www.forbes.com/.
Nalbantoğlu, C. B. (2021). Covid 19 Sürecinin Dijital Dönüşüme Etkileri.
Dijital çağa Uyum Sağlama. HumanRate. (2021, March 15). https://humanrate.net/2343-2/.
COVID-19 DÖNEMİNDE UZAKTAN ÇALIŞMA REHBERİ. (n.d.). https://ailevecalisma.gov.tr/media/65289/covid-19-doneminde-uzaktan-calisma-rehberi-13012021.pdf.
Real, J. C., Leal, A., & Roldan, J. L. (2006). Information Technology as a Determinant of Organizational Learning and Technological Distinctive Competencies. Industrial Marketing Management, 35, 505-521.
English:
Türkçe: